Recepti

JOTA

Posebej skuhamo čez noč namočen fižol, olupljen, na koščke zrezan krompir, in zelje (repa). Vmes na malo maščobe prepražimo strt česen in rdečo papriko. Ko zadiši, zalijemo z malo vode, dodamo zelje (repo), pretlačen krompir in fižol. Nekaj naj ga bo še v zrnu, nekaj pa ga spasiramo, da zgostimo joto. Dodamo lovor, sol in poper in kuhamo še pol ure. Pred koncem  za barvo in okus, dodamo žlico ajvarja. Pa ne pozabit, da mora vanjo stopit tudi pujsek. Naj vam tekne, v prihajajočih hladnejših dneh.

KAM S HRANO, KI NAM OSTANE

Namesto med odpadke ali na kompostni kup, lahko hrano, ki nam ostane, predelamo v čisto nov obrok, ki z okusom ali videzom ne bo čisto nič zaostajal za prvotnim receptom. Tako kuhanje je poceni, zmanjša pa se nam tudi količina nepotrebnih odpadkov.

Od martinove sobote nam je ostalo zelje in kuhane klobase.Obe te jedi lahko uporabimo v PUSTNEM ZAVITKU, jedi, ki izhaja iz starih časov Občine Kanal ob Soči.

Iz skuhanega krompirja naredimo krompirjevo testo, kot za njoke in ga razvaljamo. Nanj naprej nanesemo malo stopljene zaseke, nato pa po vrhu porazdelimo zelje in na kocke zrezano klobaso ( včasih so dodali tudi kuhan fižol). Vse skupaj na tesno zvijemo v štrudelj in spečemo pri 180 stopinjah, 45 minut. Lahko ga uporabimo kot prilogo ali kot samostojno jed. Najbolje tekne še topel.

TESTENINE S PESTOM IZ BUČNIH SEMEN

Ideja za pripravo testenin, na način, ki ni prav značilen za naše kraje.

Potrebujeno pesto iz bučnih semen. Priprava je enostavna. Bučna semena zmeljemo,dodamo malo soli, popra in počasi, po občutku dolivamo bučno olje. Shranek damo v kozarčke, zapremo in shranimo v hladilnik. Uporabimo ga kot namaz, dodatek raznim solatam ali kot  v našem primeru, za omako.

Priprava omake za testenine:

Med tem, ko se naše testenine kuhajo, naredimo omako. Par žlic pesta damo v ponev, razredčimo z malo smetane za kuhanje in počasi segrejemo. Kuhane testenine odcedimo,jih vrnemo v lonec in jim dodamo malo lešnikovega olja, ki se čudovito ujema z bučnicami. Če tega ni, pa uporabimo to, kar imamo doma. Testenine postrežemo na krožniku, prelite z omako. Hitro in enostavno.